Życie bez glutenu – czy gluten jest rzeczywiście niekorzystny?

Czasem skorzystanie z rad dietetyka to bardzo dobre rozstrzygnięcie. Z jakiej przyczyny? Ponieważ na świecie pojawia się dużo mitów, które dotyczą jedzenia. Choćby mit odnośnie do glutenu. Sporo osób twierdzi, że gluten jest szkodliwy. Oczywiście, jest – problem polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Towary mleczne też są szkodliwe dla alergików. Właśnie dlatego przed przemianami żywieniowymi wypada zwrócić się po poradę do dietetyka, jaki zaleca przeróżne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dziedzinie odchudzania, ponieważ nie chcą się potwierdzać że mają jakikolwiek problem. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda oraz, że ekspresowo uzyskamy ładną oraz szczupłą postawę. Aczkolwiek prawda bywa gruntownie inna i nierzadko nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie działa lub najzwyczajniej w świecie nie mamy siły na to, by stosować ją tak długo jak jest napisane w jej założeniach. Największym błędem jest stosowanie kilku rodzajów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i powracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiego powodu? Bo organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że należyta ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej liczbie jakby pożądał i zaczyna się bronić kiedy jedynie jest ich mniej. życie bez glutenu Ta ochrona skutkuje kolosalnym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w organizmie, przede wszystkim, jeżeli gwałtownie zjemy zbyt niemało. To fundamentalny błąd odchudzających się, odpowiedniej wobec tego zacząć jedną długotrwałą dietę ale nie zmieniać jej.
Zobacz filmik

Dodaj komentarz

Identyfikator *
E-mail *
Witryna internetowa